menu

Veilingen (vrijwillig of executie)

Een veiling is een openbare verkoop waarbij volgens vaste spelregels geboden kan worden op onroerend goed. Er zijn twee soorten veilingen: de vrijwillige veiling en de executieveiling. Het verschil zit hem in de reden voor de veiling. Soms kiest een verkoper voor een veiling omdat hij denkt daarmee een hogere prijs te kunnen krijgen dan met een gewone verkoop.

Executieveiling

Een executieveiling is een gedwongen veiling. Als iemand zijn schulden niet betaalt kan de schuldeiser uiteindelijk het onroerend goed van de schuldenaar laten veilen. Meestal is het de bank die, op basis van een hypotheekrecht, bij wanbetaling tot een executieveiling overgaat. De bank geeft de notaris opdracht om de veiling te organiseren en uit te voeren.

Veilingvoorwaarden

Bij een gewone verkoop onderhandelt u met de verkoper of diens makelaar over de prijs en de verkoopvoorwaarden, zoals de datum van levering en de betaling. U bent dan vrij om allerlei afspraken te maken. Bij een veiling bent u dat niet. De verkoopvoorwaarden zijn vooraf vastgesteld door de notaris. In de veiling wordt alleen de prijs bepaald.

Bieden op een veiling

Het bieden op de veiling gebeurt in twee ronden. Eerst wordt bij opbod geboden en vervolgens bij afslag.

Bij het bieden bij opbod bieden de potentiële kopers tegen elkaar op, waarbij het bedrag steeds hoger wordt. Als niemand meer hoger biedt, is dit hoogste bedrag 'het bedrag van de inzet'. Degene die dit hoogste bod heeft uitgebracht zet bij de aanwezige notaris zijn handtekening. Daarna gaat de veilingmeester over tot de veiling bij afslag.

De veiling bij afslag begint bij een veel hoger bedrag dan het bedrag dat bij de inzet als hoogste is geboden. Vanaf dat hoge bedrag gaat de veilingmeester naar beneden, alsof hij aftelt. Als iemand 'mijn' roept bij een prijs die hoger is dan het bedrag van de inzet, dan is die persoon de koper. Wordt er geen mijn geroepen dan is de hoogste bieder bij de inzet de koper.

Recht van beraad en gunning

De schuldeiser op wiens verzoek de notaris de veiling van een pand organiseert, behoudt zich meestal het recht van beraad voor. Dat betekent dat die schuldeiser meestal een of twee dagen kan nadenken over de vraag of hij het geveilde onroerend goed voor de geboden koopsom wel of niet wil 'gunnen'. Alleen als de schuldeiser gunt gaat de koop door.

Voorwinde Notariaat Amsterdam staat klaar als veilingmeester voor al uw onroerend goed veilingen

Vraag direct een offerte aan >>

Informatie of offerte aanvragen?

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag.

Neem telefonisch contact op:
Tel. 020 305 98 55

Contact

Nijenburg 2a, 1081 GG Amsterdam
Tel.020-3059855
Fax.020-3059858

Blijf op de hoogte

Gratis tips en het laatste nieuws ontvangen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.
U dient een geldig e-mail adres op te geven

Maak kennis met ons team

Er staat een team van ervaren professionals voor u klaar.  Maak kennis met ons team